Грипна епидемия е обявена в община Самоков, Софийска област. Заболеваемостта е надхвърлила 400 души на 10 000 при средна за Софийска област 248 на 10 000.

В общината са прекратени плановият прием в лечебните заведения, детските и женските консултации, профилактичните прегледи.  Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки в училищата и детските градини.

Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.

Предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма, съобщават от Министерство на здравеопазването.

От там изтъкват, че са осигурили необходимите антивирусни препарати за навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.
Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на   болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:

  • -     често измиване на ръцете с вода и сапун
  • -     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа
  • -     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
  • -    избягването на търкането на очи с мръсни ръце
  • -    често проветряване на въздуха в затворени помещения
  • -     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
  • -     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.