След като вчера стресна софиянци, че ще премахва климатиците и остъклените балкони, днес главният архитект на София Петър Диков заяви, че Столична община няма да предприема спешни действия.

От едно намерение стана проблем, коментира Диков, цитиран от Money.bg.

Той допълни, че никой няма да започне да задължава гражданите да си махат климатиците, а просто ще започне работа и по този проблем.

"Гражданите са последни в тези намерения, тъй като нито сега е моментът, нито имаме желание да ги тормозим допълнително при всичките проблеми, които имат. Трябва да започнем отнякъде и ще започнем от публичните сгради.

Неправилно беше възприето "премахване на климатиците", повтарям изрично, че трябва да се въведе ред и този ред трябва да бъде както в подреждането, така и във визията на климатиците, където ги има и където е възможно, коментира още той.

По думите му  има сгради, по фасадите на които е абсолютно недопустимо да има климатици - паметници на културата, сгради със специфична архитектура.

Главният архитект на София коментира и информации в някои медии, че ще се премахват остъклени балкони: "Специално подчертавам, че няма такива идеи. Остъклените балкони трябва да станат част от проектите за саниране и мен лично като архитект не ме притеснява, че в някои сгради има различни остъклени балкони".