Руският президент Путин нарече „колосална грешка" решението на украинското командване да не изтегля обкръжените в Мариупол правителствени войски, а да се опитат с бой да пробият блокадата на сепаратистите.

Тази грешка ще доведе до много човешки жертви, изтъква руският президент, цитиран от „Новости".

По-рано днес той призова сепаратистите да осигурят хуманитарен коридор, по който частите на украинската армия да се изтеглят от обкръжението.

Този призив бе подкрепен от ръководството на сепаратистките сили.

В същото време се съобщава, че освен блокадата на Мариупол сепаратистките сили са завзели редица ключови населените места.

В коментар за ситуацията руският външен министър Лавров нарича спекулации твърденията на Украйна, западните страни и НАТО, че руски войски са нахлули на украинска територия.

Той за пореден път опровергава това, изтъквайки, че Москва оказва само хуманитарна помощ на източните райони в Украйна, като скоро - след съгласуване с Киев и Червения кръст, натам ще тръгне втори хуманитарен конвой.

По думите му, се стига до абсурдна ситуация, при която снимки за някакво движение на руски войски през границата се взимат едва ли не от компютърни игри и след това се представят за спътникови снимки.

Той коментира, че поредната вълна от претенции към Москва идва от това, че сепаратистите са успели да спрат инициативата на украинската армия и да притиснат спецчастите й.

Според Лавров действията на донбаските сили са принудителни, като сепаратистите от военна гледна точка вършат прости неща - те изтласкват правителствените сили от места, откъдето украинската армия обстрелва мирни градове, разрушава детски градини, убивайки множество мирни жители.

След като нито Киев, нито спонсорите му искат да се постигне примирие без никакви предварителни условия, то единственият начин да се спасят мирните жители е със сила да се изтласкат украинските войски от позициите за артилерийски обстрел, заявява още Лавров.