Хроника на 19-февруарския столичен протест:
Стотина-двеста човека се събраха на
Орлов мост и потеглиха към паметника на Васил Левски поредната протестна вечер в София.

Приближавайки Софийския университет, част от тях излязоха на платното. Хората, които се увеличават непрекъснато, са на различни възрасти, има както младежи, така и старци. Някои от тях са се покрили с националните знамена, а други са с бутилки бира.

Тълпата е силно възбудена и скандира само едно: „Оставка!", „Оставка!", „Оставка!", „Оставка!", „Оставка!"

Протестиращите се опитаха да пресекат напряко булеварда към университета, вместо да минат през подлеза. Има полицаи, но не много.

Близо до паметника на Левски органите на реда бяха препречили пътя с кордон и автобус, който е спрян напречно, което предизвика голямо недоволство, тъй като хората не могат да стигнат до паметника на Апостола, а те вече бяха хиляди.

14 тежко пострадали са приети в Пирогов

Една част то тях тръгна с бърз ход по улица „Оборище" в посока Орлов мост, успоредно на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", към ул. „Кракра".

Вероятно ще се опитат да завият по нея наляво и така да стигнат до паметника. Започнаха да се хвърлят и бомбички. Булевард "Мадрид" е почти изцяло зает от полицията.

Паралелно с шествието, край Министерски съвет еколози протестират срещу днешното решение да се строи нов кабинков лифт край Банско.

В един момент протестиращите тръгнаха от паметника Левски към парламента, но там пътят им бе препречен от кордон полицаи. Хората продължават да скандират „Мафия", „Мафия", като вече викат и „Полицията с нас, полицията с нас".

След като кордонът бе разпуснат те потеглиха към сградата на Народното събрание. Парламентът е отцепен с железни ограждения и от кордон полицаи с щитове и шлемове. Прииждат и много допълнителни полицейски сили, но прави впечатление, че силите на реда са много по-малко агресивни от предишните дни.

Част от протестиращите отново започнаха да скандират „Полицията с нас", „Полицията с нас". Един от демонстрантите неизменно държи плакати с портретите на Левски и Христо Ботев и надпис „За чиста и свята република".

„Писна ни да спим на студено, за да ви храним", казва друг плакат. Хората скандират „Боклуци", „Боклуци", „Боклуци", както и „За България свобода или смърт" и „Всеки ден ще е така до победата".

Плътно до огражденията край парламента студентка издигна плакат с надпис: „Искам бъдеще в България" и сподели, че е безработна, а иска да остане в България. „Искам нова конституция", заяви още тя и се аргументира: „Защото не искам да заминавам в чужбина, а да остана в България".

Както и снощи, протестиращите решиха да не стоят на едно място и започнаха да се изтеглят в посока към Орлов мост, който е блокиран и градският транспорт не може да се движи. Кордонът от полицаи остана пред сградата на НС.

Стигнала до Орлов мост обаче, масата протестиращи - около 1000 души, бе изнервена от кордона жандармерия и полиция, които им се изпречи с щитовете си.
Те ги обстреляха с димки и най-различни предмети, полицията обаче отвърна с палки и щитове, при което пострадаха демонстранти.

Оказа се обаче, че липсват линейки и няма кой да окаже първа помощ на ранените.

Подкреплението от атакисти пък тръгна към сградата на МВР, за да иска сметка на Цветанов за задържаните граждани по време на протеста тази вечер.

Полицията и този път обаче показа добра организация и 7 коли на жандармерията препречиха  пътя на атакистите към ръководеното от Цветанов  ведомство.  След като никой не им обърна внимание и не им даде данни за това има ли бити и арестувани протестиращи, Сидеров и компания му се оттеглиха.

Друга част от протестиращите се насочи към Руски  паметник. Още преди пристигането им, на  площад Македония" и Руски паметник бяха разположени.
Част от протестиращите хвърляха бомбички, чупеха витрини и обръщаха контейнери.

Групата протестиращи с агресивно поведение беше разпръсната от жандармерията.
Арестувани са 25-ма души.

В „Пирогов" са приети 14 пострадали, на които е оказана медицинска помощ.  Според лекарите, травмите им не изискват пациентите да бъдат оставени за болнично лечение.