Депутатите минаха една десета от работата по приемането на Изборния кодекс, след като снощи се трудиха върху текстовете му до полунощ и решиха пак да удължат работното си време, за да напредват по-бързо.

Днес дебатът по кодекса, който тече от сутринта, ще продължи до 19 часа. Както и вчера, отново бе предложено днешното заседание да продължи до окончателното приемане на кодекса, което беше отхвърлено, тъй като би означавало да последва заседание в продължение на денонощия.

В резултат на няколко часа разисквания беше прието как ще се определя съставът на общинските избирателни комисии, как ще се изпращат наблюдатели в чужбина при откриването на изборни секции, какви ще са правомощията на ЦИК, как ще се правят избирателните списъци за гласуване в чужбина.

Според Мая Манолова от БСП партиите или респективно коалициите ще бъдат натоварени с непосилни разходи за изпращане на техни представители в чужбина при откриването на избирателни секции.

„Кои са тези политически сили, които да могат да си позволят представителство във всяка страна, в която ще бъдат открити секции", попита тя и коментира, че Изборният кодекс ще концентрира цялата власт у една политическа сила.

Според Манолова в ЦИК се концентрират прекалено много правомощия и същевременно се отнемат права на кметове и областни управители.

Тя изтъкна, че се изключва правото на кметовете да предлагат пред общинските избирателни комисии представители на секционните избирателни комисии и също, че според кодекса областните управители се лишават от възможността да предлагат пред ЦИК състав на районните избирателни комисии.

Манолова е категорична, че резултатът ще е концентрация на властта в една политическа сила чрез ЦИК.

Депутатите приеха българите в чужбина да подават заявления по образец за гласуване 25 дни преди изборите. Заявяването да става чрез писмо или имейл до дипломатическото представителство в съответната страна.

Избирателните списъци в чужбина ще се съставят от съответните ръководители на дипломатическите мисии, ще се изпращат до МВнР, което от своя страна ще ги препраща на служба ГРАО, за да бъде извършено заличаване на желаещите да гласуват в чужбина от избирателните списъци в България.

Според Мая Манолова този регламент крие опасност от злоупотреби. Тя предупреди, че може някой да заяви желание за гласуване в чужбина с писмо от някой друг, който да бъде заличен от избирателните списъци в България без да подозира.
Решението е заявленията да са само за едно лице и да са подписани от съответния заявител.