Атентаторът от Бостън Джохар Царнаев се връща в съда за началото на последната част от процеса, която трябва да определи дали ще влезе в затвора до края на живота си или ще бъде осъден на смърт, съобщава „Франс прес".

Очаква се държавното обвинение да поиска от американското жури да осъди на смърт 21-годишния мюсюлманин от чеченски произход.

По-рано този месец американски федерален съд го осъди по всички 30 обвинения във връзка с бомбения атентат на маратона в Бостън през 2013 година, убийството на полицай, кражбата на автомобил и стрелбата по полицията при опит да избяга.

Процесът се подновява ден след като 27 хиляди души взеха участие в тазгодишния ежегоден маратон в американския град, който все още не може да се отърси от спомена за атаките - най-смъртоносните в САЩ от 9/11. На 15 април 2013 г. загинаха трима души, а 264 бяха ранени.

Всичко това идва на фона на увеличаващия се брой оцелели, които са против налагане на смъртно наказание на Царнаев. Роднините на най-младата жертва, 8-годишно момче, призоваха за доживотен затвор без право на замяна или обжалване.

Вторият етап от процеса се очаква да продължи до четири седмици във федералния съд в североизточния американски град. Обвинението и защитата ще призоват свидетели по време на заседанията.

Не е ясно дали Царнаев, който остана безмълвен по време на процеса, или някои от роднините му ще свидетелства. Родителите му сега живеят в Русия, въпреки че двете му сестри и вдовицата на брат му Тамерлан живеят в САЩ.

Прокуратурата ще се опита да убеди 12-членното жури, че има достатъчно фактори - включително предумисъл, броят на жертвите и липсата на разкаяние - за да настоява за смъртно наказание.

Защитата ще се опита да убеди журито, че Царнаев трябва да получи доживотна присъда без право на замяна, представяйки го като объркан 19-годишен млад човек, който се е страхувал от неговия радикализиран 26-годишен брат Тамерлан, който беше застрелян от полицията при опит да избяга след атентата.

17 от всичките 30 обвинения носят смъртно наказание според федералния закон.

12-членното жури е подбрано на базата на тяхната откритост да се наложи смъртно наказание. Любопитно е да се отбележи, че от 1947 година не е изпълнявано смъртно наказание в щата, където католическите епископи са категорично против най-тежкото наказание.

Всяко решение за отхвърляне на смъртното наказание в този процес може да бъде взето само от главния прокурор на САЩ Ерик Холдър.

Статистиката е на страната на Царнаев. От връщането на федералното смъртно наказание през 1984 година, само 79 души са били осъдени на смърт и само трима са били екзекутирани.

Миналата седмица беше публикувано социологическо изследване, което показва, че подкрепата за налагане на смъртно наказание в САЩ е паднала до 56% - най-ниското ниво за последните четири десетилетия.