26 юни е Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. На тази дата хората по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката със зависимостите.

Това е мотивът редакцията на news.bg да ви срещне с Д-р Юли Кацаров, психолог в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София.

Как децата се свързват с вас и каква помощ им предлагате?

Понякога, за радост, имаме обаждания на родители, които по някакъв начин са разбрали, че има проблем с децата им, свързан с употреба на наркотични вещества. Има деца, които са насочени към нас от местните комисии за борба с противообществени прояви и от инспекторите в детските педагогически стаи, след като са били заловени с наркотици. Говорим с ученици за това какво да правят, ако попаднат в ситуация, в която могат да бъдат поканени или да им се предложат наркотици. Днес имаме отворени врати, инициативата е насочена към превенция на децата и юношите от употреба на психоактивни вещества.

Какви наркотични вещества най-често употребяват българските деца?

Употребяват най-често марихуана, това е най-масовото. Тече дискусия дали да се разреши канабисът като лечебно средство, но никой не казва, че никъде по света малолетни и непълнолетни не могат да имат такова вещество в себе си, още повече да го използват. Навсякъде това е незаконно, на места има разрешения, но само за пълнолетни.

С много деца ли работите, често срещан проблем ли е това вече сред младите?

За миналата календарна година при нас имаше 1209 консултации, работихме със 651 пациенти и 622 близки. Проведохме 57 семейни консултации, 48 групови срещи.

Има ли висока успеваемост работата ви с децата и какви съвети им давате?

Критерият за успеваемост е да се спре употребата. Мисля, че постигаме това, не винаги веднага, не винаги в кратък срок - понякога отнема месеци. Това не значи, че не се постига, в по-голямата част от случаите това се постига. Работим и с пълнолетни, които вече са в зависимост, с възрастни, при които проблемът е стигнал до ниво на психично разстройство. Те са подпомогнати от нас в това да не рецидивират отново употребата си на психоактивни вещества.

Какъв съвет можете да дадете на родителите, така че да предпазят децата си от посягане към наркотиците, за да не стигат до вас?

Универсален съвет няма, но препоръка е да са по-близо до децата си, да знаят какво им се случва всеки ден, да не пропускат да питат. Да познават приятелите, познатите, средата на децата, да могат, ако имат някакви съмнения, да не се колебаят, а да търсят професионална помощ.

Когато консултирате деца, които вече са имали досег с някакви наркотични вещества, те какви причини посочват за това, какво ги е подтикнало?

Аз си мисля, че много се влияят от връстниците си. Ако в дадена компания имаме употреба, ако се стигне до злоупотреба на някое от децата и на другите им бъде предложено по-настойчиво, ако това е моделът в тази компания, че трябва да си опитвал и да знаеш какво е да си пушил трева, да си вземал амфетамини, и това е норма, ясно е, че това е рисково. Затова е хубаво децата да не губят връзка с родителите си и обратното. Рисковите фактори са много - от това невинно да ти предложат нещо просто да опиташ до идеята, че ще бъдеш загубеняк, ако не си опитал, че няма да те приемат. Разпространява се много и мнението, че всички взимат такива вещества.

Вярно ли е това, взимат ли всички?

Една огромна част от юношите са опитвали наркотици, не 100% , но може би 90% и над това. За радост, не всички задолбочават тази употреба и не стигат до зависимост.

Това не означава ли, че проблемът е не само в инициативата на децата да пробват, но и в лесното предлагане и разпространение на наркотици?

Да, за съжаление, разпространението е доста добре организирано, макар и незаконно.