Точно 25 години след трагедията на „Хилзбъро" град Ливърпул ще почете загиналите 96 фенове с официални церемонии, отбелязва ITV.

Трагедията на „Хилзбъро" се случи на 15 април 1989 г. на стадион „Хилзбъро" в Шефилд, Англия, по време на футболна среща между „Ливърпул" и „Нотингам Форест".

Тогава загинаха 96 фенове на „Ливърпул" при влизането на стадиона. Оттогава мерките при провеждане на английски футболни срещи по отношение на настояването на зрителите на стадиона са напълно променени.

В програмата по почитането на жертвите е запланувана минута мълчание и 96 камбанни удара в 15:06 часа местно време - часът на трагедията по време на футболната среща от Купата на футболната асоциация на Англия.

На стадиона на „Ливърпул", „Анфийлд", ще се съберат роднини на жертвите, играчи, представители на клуба и 24 хиляди зрители.

Мениджърът на „Ливърпул" Брендън Роджърс и колегата му от „Евертън" Роберто Мартинез ще изнесат слово по време на службата.

Хиляди шалове ще бъдат положени на игрището във формата на числото "96". Те са предоставени от фенове и клубове във Великобритания.

Службата на стадиона ще започне от 14:45 часа местно време.