Иракският премиер Нури ал Малики призова американският бизнес да инвестира в страната му, съобщава БиБиСи. По думите му тези средства ще помогнат на Ирак да се възстанови след години на война.

Говорейки по време на пресконференция във Вашингтон, Малики увери, че сигурността в страната му се е подобрила и сега бъдещето на Ирак зависи много повече от корпорациите, отколкото от генералите.

По време на визитата си в САЩ иракският премиер се среща с 40 представители на американския бизнес.

Пред тях Малики посочи, че те биха могли да развиват дейност не само в петролния сектор. Сред сферите, които са очакват инвеститори, той посочи здравеопазването, телекомуникациите, строителството и финансовите услуги. По думите му възможностите пред иракските фирми са неограничени и те са най-добрият партньор, който да спомогне развиването на иракската икономика.

Иракският премиер се срещна и с президента на САЩ Барак Обама. Американският президент потвърди, че страната му няма да запази нито една военна база в Ирак след изтеглянето на военните от там.

Въпреки това изтъкна, че двете държави ще продължават да поддържат добри отношения помежду си. Искаме да уверим, че дори и след изтеглянето на последния ни войник, нашият ангажимент към успеха на Ирак е дълготраен, заяви Обама, подчертавайки, че САЩ „са инвестирали много кръв" в размирната страна.

Чуждестранните инвестиции в Ирак през изминалата година са 70 милиарда, отбелязва БиБиСи.