Китай обяви, че Пекин и Москва се противопоставят на външна интервенция или принудителна смяна на режима в Сирия.

Изявлението е изразено от китайското правителство по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай, където ще участва в 12-та Среща на Шанхайската организация за сътрудничество на 6-7 юни.

Припомняме, че Китай Русия, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, до момента блокират резолюции на Западните сили за осъждане на сирийския режим и сваляне на президента на страната Башар ал-Асад.

Двете страни са с идентични позиции за Сирия и вярват, че незабавно трябва да бъде прекратено насилието, в допълнение политическият диалог трябва да стартира колко се може по-скоро, каза говорителят на китайското външно министерство Лю Веймин, цитиран от Ройтерс.

И двете страни се противопоставят на външна интервенция в Сирия и са против промяна на режима със сила", изтъкна той.

В крайна сметка смятаме, че сирийският въпрос трябва да бъде правилно адресиран чрез консултации между различните партии в Сирия. Това е от фундаментален интерес за сирийския народ. Китай и Русия играят, по свой начин, позитивна роля в сирийския проблем", подчерта говорителят.

Според Китай и Русия планът на специалния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан е единственият път за мирно разрешаване на кризата в страната.

Вчера сирийските бунтовници обявиха, че няма много дълго да се съобразяват с плана на Анан, защото Асад се е провалил в опитите си да го приложи. Миналата седмица бунтовниците наложиха ултиматум на Асад относно прилагането на плана. Срокът на ултиматума изтече в петък (1 юни).