Осем трансплантации са извършени в последните дни на миналата седмица след възникналите донорски ситуации в Плевен и Варна, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Осем души са получили шанс за нов живот.

На 24 юни в Плевенската университетска болница пациент изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба близките вземат решение да дарят органите, за да бъде спасен животът на други тежко болни хора.

По-малко от 24 часа по късно в Силистренската многопрофилна болница също възниква случай на пациент с мозъчна смърт.
Близките сами изявяват желание да дарят органите на починалия, за да може други хора да живеят. Тъй като болницата в Силистра не е лицензирана като донорска база, пациентът и близките му са транспортирани в Университетската болница "Света Марина" във Варна, където се обявява донорска ситуация.

В резултат на двата случая само за три дни са направени две сърдечни, две чернодробни и четири бъбречни трансплантации в софийските болници "Света Екатерина", ВМА и "Лозенец".

Всички трансплантирани пациенти са в стабилно следоперативно състояние.

От Изпълнителната агенция по трансплантации изказват благодарност както на близките на донорите за хуманното решение, така и на медицинските екипи, участвали в трансплантациите.

От началото на годината до днес в България има възникнали 9 донорски ситуации.

Според регистрите на Агенцията в момента 994 души чакат за органна трансплантация, 914 от тях - за бъбрек.