Eкипажът на задържания търговски кораб „Маерск Тигрис" е освободен. Това обяви на брифинг говорителката на иранското външно министерство, цитирана от агенция ИРНА и АФП. Капитанът му е българин. Членовете на екипажа се възползват от дипломатическа помощ.

Датският корабен гигант „Маерск" настояваше за освобождаването на плавателния съд и екипажа. Иран обаче обяви, че корабът може да отплава, само в случай, че едногодишният дълг бъде платен.

„24-те членове на екипажа на кораба са свободни. Те се възползват от консулска помощ и от наша гледна точка те не са свързани със задържането на плавателния съд", каза говорителката.

Иранската държавна телевизия съобщава, че членовете на екипажа са от България, Мианмар, Румъния и Британия. Нито един от тях не е датчанин.

Иран обяви също, че задържаният търговски кораб ще бъде освободен до два дни, след като бъдат изплатени дълговете. Корабът, плаващ под флага Маршаловите острови, бе задържан от иранските сили във водите на Ормузкия пролив през миналата седмица.

Говорителката на иранското външно министерство заяви пред журналисти, че задържането на кораба „Маерск Тигрис" на 28 април е последвало правна жалба от иранска частна компания.

Задържането е станало по абсолютно законен начин, след като корабът е навлязъл в ирански териториални води. Случаят е правен, не е нито политически, нито военен, категорична е говорителката на външното министерство.

Говорителката каза, че въз основа на информацията, която са получили, е вероятно спорът да бъде разрешен в рамките на следващите два дни. Преговорите между частния тъжител и другата страна продължават.

От своя страна зам.-шефът на националното управление на пристанищата обясни, че само съдът може да постанови какво ще се случи с кораба. Докато няма съдебно решение никой не може да решава какво ще се случи.

Вчера стана ясно, че корабът ще бъде продаден.