Туниски съд осъди задочно бившия президент Зин ал Абидин бен Али на 15 и половина години затвор, признавайки го за виновен в незаконно притежание на опиати и оръжие, предаде Ройтерс.

Наложена му е и глоба от 72 000 долара, предаде Асошиейтед прес.Решението на съда и присъдата бяха прочетени от съдията в края на процес, продължил един ден. Адвокатите на Бен Али, който през януари избяга в Саудитска Арабия, бойкотираха процеса, който според тях е скалъпен.

Миналия месец Бен Али бе осъден на 35 години затвор за злоупотреби.

Освен това срещу бившия президент и семейството му е образувано съдебно разследване за "незаконно придобиване на блага", "неразрешени финансови инвестиции в чужбина" и "нелегален износ на валута".

Разследват се бившият президент, съпругата му Лейла Трабелси, нейните "братя и зетьове, синовете и дъщерите на братята й".

Френският вестник "Монд" вече писа, че семейството на сваления президент избягало от Тунис с тон и половина злато. Новината обаче беше по-късно опровергана.

Засега е известно, че Бен Али се е установил в пълна дискретност в крайбрежна вила в Саудитска Арабия, в която са пребивавали много политици в изгнание.