Нямам актуален коментар. Мисля, че днес бе много ясна позицията на ЕНП в лицето на председателя на групата в ЕП Джоузеф Дол.

Това заяви за БГНЕС зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов за оповестената от ЕК проверка на скандала с подслушванията, у нас по-известен като "Цветановгейт".

 Разбира се, че ние също сме против незаконното подслушване и затова през целия мандат съм се стремял точно към това. Всичко, което се извърши, което е в компетентността на един министър - да спазва законите и аз съм ги спазвал. И ви уверявам, че всяко едно искане и разрешение, което съм давал, е било в рамките на закона, след като е имало разрешение от съда. Кажете къде се доказа незаконно подслушване, запита Цветанов.

Смятам, че прокуратурата докато не си свърши работата не е нужно политиците да тълкуват различно всичко това, което беше съобщено до настоящия момент, каза още Цветанов.

Цветанов благодари на прокуратурата, че в кратък срок успя да направи първата констатация. Той припомни, че в момента са назначени съответните експертизи и от това, което е чул от професионалното ръководство на МВР, от Калин Георгиев и познавайки капацитета на служителите и професионализма, става ясно, че е невъзможно някой да отиде и с една отвертка ще изтрие информацията. Чрез новите технологии има възможност да се активира тази информация и той е  убеден, че това е направено.

Срокът, който бе визиран от прокуратурата говори за срок, в който Цветанов вече не е министър на вътрешните работи, но той вярва в професионализма на служителите и знае,  че никой от тях няма да си превиши правата и да направи нещо, което е незаконно, заяви още бившият министър.

Скандалът получи международен резонанс. Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ Ги Верхофстад заяви, че незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната. Междувременно председателският съвет на Европейския парламент (ЕП) взе решение темата за масовите незаконни подслушвания в България да бъде разпределена за разглеждане на комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ).