79 милиона лева са спестени от софийските данъкоплатци с избягването на отчуждителните процедури на Околовръстния път. Това каза премиерът Бойко Борисов при предсрочното пускане на пътна връзка на пътен възел „Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път - Южна дъга.

Във връзка с отчуждителните процедури по трасето Борисов заяви, че са били изнудвани за пари. Отчуждаването е било за 100 милиона лева. По думите му за да не бъдат дадени тези пари, които са на данъкоплатците, естакадата е била качена горе, локалите долу.

Борисов обясни, че пускането на участъка в експлоатация е по повод първия учебен ден 15 септември. Очаква се чрез новото пътно съоръжение да бъде облекчен трафикът. Участъкът има гаранция десет години.

Борисов отбеляза, че естакадата при Бистришко шосе ще улесни придвижването когато районът се насели още повече. Така няма да се налага на мястото да се поставя светофар и да има кръстовище.

„Това е една много голяма магистрала. Това е подаръкът ни за родителите и децата за първия учебен ден", каза Борисов и добави, че на 26 септември започва изграждането на магистралата при Гара Яна, като до този момент са платени 21 млн. за отчуждаване.

Премиерът препоръча, за да се избегнат инциденти, да се сложи маркировка т. нар. котешки очи и лястовичи опашки.

Във връзка с откриването на пътната връзка кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че 70 000 - 80 000 автомобили дневно преминават през центъра от „Младост" в посока „Люлин" и обратно и сега голяма част от тези автомобили вече ще преминават от тук.