Троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Във Великобритания вече има предложение за до 2 години затвор за т.нар. "тролене". Тези примитивните практики трябва да се признаят за грешни от партиите и да се прекратят със законова уредба.

Такова мнение изрази в ефира на БиТиВи Антони Тренчев, народен представител от Реформаторския блок (по-конкретно от "Движение България на гражданите") и член на делегацията на ПАСЕ и на комисията за контрол на европейските средства.

Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове, каза Тренчев и съобщи, че по време на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да си види кои от мерките са приложими и у нас.

Според Тренчев интернет „троленето" отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики. Той каза, че е присъствал на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където публично представители на БСП са признали, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им.

Попитан за ползването в интернет на контролирани коментари и от ГЕРБ, за което БиТиВи показа репортаж в предаването, Тренчев бе категоричен, че като човека, отговарял в „Движение България на гражданите" за интернет комуникацията, от ДБГ никога не са ползвани такива услуги. Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм, подчерта Тренчев.

Той съобщи, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са. Попитан за троловете на ДСБ, Тренчев каза, че председателят на ДСБ ясно е признал за грешката да ползват тролове, като Тренчев добави, че адмирира тази оценка и призова всички политически партии да се откажат от практиката с троловете публично.

ГЕРБ също да се отрекат от тази практика и да кажат, че е грешна.

Председателят на младежкия ГЕРБ е мой колега, аз бих обсъдил с него как законово да се регулират правила за комуникацията в интернет с цел да не се допускат повече такива практики, каза Тренчев, като изрази надежда, че подобни законови промени ще се подкрепят в парламента от всички политически сили. Антони Тренчев, който е юрист, беше категоричен, че за електронните медии и интернет няма достатъчно добра регулативна и правна рамка у нас и в тази посока той като депутат от РБ ще работи.