Гръцкият премиер Алексис Ципрас счита, че икономическият център на планетата вече не е Европа. Евразийският съюз е станал новият източник на икономическа сила и регионална интеграция.

Ние в Европа живеехме в продължение на дълго време в илюзията, считайки себе си за центъра на земята, центъра на света и продължавахме да разчитаме най-вече на най-близкото и непосредствено обкръжение. Но икономическият център, мисля, вече се премести, отиде си от това място.

Нововъзникващите сили играят все по-голяма и важна роля на икономически и геополитическо ниво", заяви в речта си Алексис Ципрас пред Международния икономически форум, който се провежда в Санкт Петербург.

В речта си Путин заяви, след рухването на Съветския съюз, Западът започна трескаво да граби геополитическа територия вместо да създаде връзки с новообразуваните държави.
Още...

По думите му международните отношение придобиват все повече многополюсен характер. Ролята на групата G8, регионалното сътрудничество в Азия и G20, а също и засилването на сътрудничеството в рамките на БРИКС са свидетелство за обновяването на икономическия свят. Уверен в думите си, Алексис Ципрас заяви, че проблемите на Гърция са проблеми на цяла Европа.

Евразийският съюз е ново образувание на регионалната интеграция и има потенциала да стане нов източник за производство на богатство, блага и нова икономическа сила, казва още Алексис Ципрас.

В речта си Ципрас коментира е санкциите срещу Русия, наложени от Западния свят, като „порочен кръг", от който трябва да се положат усилия, за да се излезе. Кризата в Украйна отвори нова рана в сърцето на Европа, рана на нестабилност, заяви гръцкият премиер.

Порочният кръг на западните санкции трябва да бъде прекъснат възможно най-скоро", заяви още Ципрас, като обяснява, че случващото се в Украйна е лош знак за международните отношения, защото вместо процъфтяване и икономически сътрудничество в района започнаха процеси, които водят до война, милитаризация и въвеждане на санкции.