Франция изчисли колко ще й струва преодоляването на инцидент с атомна централа, подобен на този във Фукушима.

Експерти от френския институт за радиозащита и ядрена сигурност са пресметнали, че такава мащабна авария ще струва на данъкоплатците 430 милиарда евро или 20% от Брутния вътрешен продукт на страната, съобщава Ройтерс.

При инцидент с някой от 58-те ядрени реактора поне 100 000 души ще трябва да бъдат евакуирани. „Една голяма авария би имала ужасни последствия", заяви Жак Репусар, генерален директор на Института. Той все пак посочи, че при подобно бедствие страната няма да бъде унищожена, но изтъкна, че по въпроса трябва да се говори, колкото и да е трудно.

От Института посочват още, че ядрена авария във Франция ще има изключително негативен ефект за износа и туризма на страната.

Това е първия път, в който от френския институт за радиозащита оповестяват публично данни за възможния ефект върху икономиката на страната в случай на сериозен инцидент с някоя от атомните й централи.

Припомняме, АЕЦ „Фукушима" 1 аварира след катастрофалното земетресение и последвалото го опустошително цунами в Япония на 11 март 2011 г.