Проверяван от Националната агенция по приходите (НАП) естраден изпълнител съвсем забравил откъде са получени доходите му за последните 5 години.

Данъчните инспектори, които попитали звездата за произхода на средствата му, получили странни обяснения.

Изпълнителят има 3 имота, многократно е пътувал извън страната и води очевидно луксозен начин на живот, съобщават от НАП. Той обаче не е получил нито лев доход и не е подавал никога данъчна декларация.

По непотвърдена официално информация заболелият певец е Васил Найденов.

Ако инспекторите не получат обяснение и документи от естрадния изпълнител, органите на НАП ще започнат така наречената ревизия при особен случай, при която те ще определят доходите на проверявания въз основа на сравнение с възнагражденията на други изпълнители от същия бранш.

Инспекторите обаче вече са засекли противоречие в твърденията на певеца, защото са се снабдили с писмени доказателства от фирма, която е плащала хонорари за звездата.

Друг изплънител - известна фолк певица - е имала множество участия в Сърбия, но също забравила от кого и на каква стойност са били хонорарите и за тези концерти.

Припомняме, НАП започна първо акция срещу футболисти и футболни отбори, като обаче през есента на миналата година проверки бяха започнати и сред известни естрадни и фолк изпълнители. Текат проверки и сред собственици на скъпи автомобили и застрахователни агенти.

Практика сред естрадните и фолк изпълнителите е оправдаването на скъпо струващото имущество със заеми от приятели или това съпрузи или приятели на да са основният източник на доходи.

Друга естрадна певица повече от месец се крие от данъчните инспектори. Тя не отговаря на мобилния си телефон, не може да бъде открита на никой от адресите на трите й собствени жилища.
Това обаче няма да попречи на ревизорите да довършат проверката, дори в нейно отсъствие.

Популярна фолк изпълнителка е била регистрирана по ДДС по инициатива на НАП в края на миналата година. Тя е била длъжна да го направи преди близо година и половина и да начислява косвения данък върху хонорарите за своите участия.

Според документи, открити в заведения и музикални компании, тя е забравила да декларира десетки хиляди левове от хонорари.

Според наблюденията данъчните инспектори естрадните и фолк изпълнители оправдават скъпо струващото имущество със заеми от приятели. До момента трима от проверяваните твърдят, че живеят добре благодарение на заеми.

Съпрузите и приятелите на няколко фолк изпълнители са основният източник на доходи и на самите певици.
Богатите мъже са купували имоти, автомобили и са се грижили за издръжката на своите половинки, на практика обясняват проверяваните.

НАП е събрала доказателства за укрити доходи на изпълнителите - както от различни заведения, продуцентски компании, така и от българи, собственици на развлекателни заведения в чужбина.

Българин, който е плащал хонорари на повечето от популярните фолк изпълнители в собственото си заведение в чужбина, е представил и писмени доказателства, включително платежни нареждания, доказващи, че хонорарите са платени на определени певци по банков път.

Проверките на НАП в развлекателната индустрия продължават.