Блокът на бившия иракски премиер Ияд Алауи „Иракия" спечели парламентарните избори в Ирак, съобщи БиБиСи.

Според официалните резултати той печели повечето места в парламента - 91. Разликата с блока на Ал Малики "Съюз за правова държава" е минимална. За момента е ясно, че настоящият премиер ще вземе 89 места.

На трето място е Иракският национален алианс със 70 места.

БиБиСи допълва, че ООН определи парламентарните избори в страната като„легитимни". Организацията призова всички партии да се съгласят с резултатите.

Световните агенции посочват, че часове преди окончателните резултати да станат ясни, привърженици на експремиера са се били събрали на много места в страната, за да празнуват победата на Алауи.

Припомняме, либералът Айяд Алауи ръководеше временното правителство на Ирак след свалянето на режима на Садам Хюсеин през 2003 година.
Както Алауи, така и Малики принадлежат към шиитското мнозинство и според оценката на западните анализатори са представители на най-светско настроените политици в страната.

Малко след обявяването на резултатите, Малики заяви, че ги оспорва и отново призова за повторното преброяване на бюлетините.

Това поставя и под въпрос съставянето на правителство в кратки срокове, след като е ясно, че Алауи не успя да спечели необходимото мнозинство, за да управлява самостоятелно.

Междувременно, Багдад отново стана арена на кървави атаки. При две последователни експлозии в южната част на града загинаха 40 души.