Отказът на президента Росен Плевнелиев да вземе участие в 9-то майския парад в Москва огорчил Русия. Това стана ясно от думите на лидера на АБВ в оставка Георги Първанов пред медиите преди отчетната конференция на АБВ-София.

АБВ с остри критики и алтернативни политики в отбраната и дипломацията ни
Още...

Президентът в периода 2002-2012 се върна късно снощи от руската столица. По думите на Първанов, демонстративният отказ на българския държавен глава да присъства на Деня на победата засегнал до дъно чувството на руснаците. Това е един психологически ефект, който уви ще бъде многостранен, той ще рефлектира върху редица други сфери и икономически връзки, културни контакти, във всяко нещо, опасява се лидерът на АБВ. Не можете да си представите как един такъв жест може да повлияе, допълни той.

В Русия коментирал „онези теми, които ни болят", както се изрази Първанов. Той попитал дали „Южен поток", който вече се трансформира в „Турски поток", може в някакъв вариант да мине през територията на страната ни. Първанов предлага той да мине по трасето на „Набуко". Връщане към стария вариант на „Южен поток" бил немислим, защото преговорите между Русия и Турция били в много напреднала фаза. За вариант през трасето на „Набуко" можело да се говори, но шансовете намалявали с всеки изминал ден и за тази опция.

Конституционните промени могат да забавят реформите, притеснен Първанов
Още...

Първанов е признал пред руските си домакини отговорността на кабинета за провала на „Южен поток", но очертал и вината на Русия. Това, което най-много ни обещават към  момента, е да има отклонение за България, обясни Георги Първанов. Това е байпас, това носи на нашата енергетика до 1 милиарда кубически метра газ приблизително, каза той. При криза енергетиката ни щяла да изисква по-сериозни количества газ.

Отново той е поставил варианта за рестарт на АЕЦ „Белене". Георги Първанов настоява за междуправителствена среща по темата енергетика и ще лобира пред премиера Бойко Борисов. Трябвало на ниво министри да започнели срещи с цел възстановяване на доверието между България и Русия.

На въпрос на News.bg какво трябва да предприеме страната ни, за да защити доставките си на газ, предвид руската заявка да спре транзита през Украйна през 2019 г., той обясни: „Това не е някаква самоцелна заплаха. През 2019 г. газът ще преминава по друго трасе, не през Украйна, което означава, че ние губим и от транзита на турския газ през България. Това са действително големи щети. Ние от страна, която беше разпределителен център - сега е модерно да му казват хъб - ще трябва да мислим как да спасяваме българската икономика". Трябва да има специален план за действие в тази посока, допълни той.

Лидерът на АБВ в оставка коментира, че газ за страната ни ще има, но въпросът е на какви цени и по какви трасета ще минава. Тази тема трябвало да се обсъди и да се изготви план за действие.

Няма дилема Европа или Русия, каза още Георги Първанов. По думите му, страната ни станала част от ЕС в години, в които имала най-добрите отношения с руската федерация. Именно затова той кани външния ни министър Даниел Митов на разговор, за да обсъдят историята на дипломацията ни.

Припомняме, искрата между Митов и Първанов припламна, след като лидерът на АБВ обвини първия ни дипломат, че външната политика, която водил изолирала страната ни. Дипломат номер едно на свой ред покани Георги Първанов на разговор, за да му обясни външната политика. Така се стигна до днешната покана от страна на президента Първанов към външния министър. Той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията. Затова сме ние по-възрастните да помагаме, изтъкна Георги Първанов.