Хиляди земеделски производители няма да могат да получат държавна субсидия заради недобре съобразен срок за подаване на документи. За това предупредиха на брифинг в парламента от ДПС.

„За да не тичаме след вятъра, искаме да оповестим един съществен земеделски проблем, който ще настъпи утре", обясни народният представител от движението Ферихан Ахмедова.

Притеснението на третите по сила в парламента е породено от това, че утре - 29 май, приключва крайният срок, в който земеделски производители могат да подадат заявления за държавна финансова помощ, а хиляди земеделци не са успели да се справят със срока поради технически и организационни проблеми.

„Министерство на земеделието и храните (МЗХ) можеха да удължат срока до 15 юни, но решението им е този срок да остане 29 май", изтъкна още ДПС депутатът.

Важна подробност е фактът, че закъснелите със срока земеделци ще бъдат санкционирани с по 1% от размера на държавната субсидия на ден.

„Грешни решения са ако не се променят срокът и настоящите условия за санкции на земеделските производители", заключи Ахмедова.

Именно заради това от ДПС призовават още днес земеделското министерство да удължи срока, като ще изразят исканията си и на среща с министъра на земеделието Десислава Танева.