Основната цел на блокирането на проекта „Южен поток" е свързана със запазване транзита на газ през Украйна.

Това заяви шефът на „Газпром" Алексей Милер на конференция „Европа и Евразия: път към нов модел на енергийна сигурност" в Берлин, съобщават руски медии.

Не е истина, че спирането на проекта „Южен поток" е свързано с това, че „Газпром" не е бил готов да работи в съответствие със заложените в Третия енергиен пакет правила и да съблюдава европейското законодателство. Целта на блокирането на проекта в действителност е запазване на статуквото - транзит през територията на Украйна. Няма друга причина и цел за спирането на „Южен поток", изтъкна Милер.

По думите му руската компания е готова да построи „Турски поток" и да чака изграждането на европейската инфраструктура за него.

Решихме да изградим газопровода по дъното на Черно море до Турция и създаване на центрове за пренос на газ до границата с Турция и Гърция, до границата с ЕС. Тези съоръжения ще бъдат построени. Всички рискове, които съществуват и в частност времевите рискове за изграждането на новите мощности до границата с Турция и Гърция, лежат на гърба на ЕС, на Европейската комисия. Сроковете ни притискат - мощностите трябва да заработят от края на 2019 година.

Иначе той за пореден път подчерта, че „Газпром" ще продължи да бъде надежден партньор за доставки на газ за европейските потребители.

„Газпром", по думите му, не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток. Шефът на руската газова компания обеща да работят строго по европейските правила, по правилата на Третия енергиен проект.

Милер прогнозира увеличаване на доставките на газ за Европа през 2015 година. По отношение на плана на Европейската комисия за създаване на Енергиен съюз той предупреди, че установяването на единна цена на газа ще доведе до поскъпване на горивото в много държави. Според него, ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности.

Ръководителят на „Газпром" смята, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на европейските пазари на газ.

Трябва да се разбере, че в най-близка перспектива ценообразуващият фактор на европейския пазар ще стане азиатският пазар, изтъкна той.

Междувременно енергийният министър на Русия Александър Новак съобщи, че Москва не планира продължаване на договора за транзит на газ през Украйна след 2019 година.

Алексей Милер заяви, че договорът за транзит с Украйна няма да бъде продължен след 2019 година. Сега всички усилия ще бъдат насочени към реализирането на „Турски поток", добави той.

Припомняме, идеята за "Турски поток" изникна, след като "Газпром" се отказа от реализирането на „Южен поток". Все още напълно документално този отказ не е осъществен, тъй като руският концерн продължава да поддържа някои фирми по реализация на проекта.

Отказът беше огласен обаче в Турция от устата на руския президент Владимир Путин по време на среща с Ердоган. Тогава Путин аргументира отказа на Русия от първия проект с огромните забавяния, за които вина имат основно българските власти.

Идеята на "Турски поток" е отново да минава по дъното на Черно море и да доставя природен газ в Турция, а чрез пренос и до границата между Турция и Гърция, т.е. до границата на Европейския съюз.

Проектът отново е съсредоточен върху заобикаляне на Украйна като транзитираща страна, а на практика дублира възможностите за снабдяване на Европа с руски природен газ. Според проекта мощностите на новата тръба ще бъдат до 63 милиарда кубически метра, а газта трябва да потече през декември 2016 година.

Според много оценки на експерти проектът е напълно нерентабилен и икономически безперспективен. Такава позиция изрази и еврокомисарят по енергетика Шефшович по време на посещението си в Москва.