В сградата на Министерство на културата бяха представени подписаните 5 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие".

Страни по договора са културното ведомство и Министерство на регионалното развитие. С тях като конкретен бенефициент по програмата Министерство на културата ще получи общо 10 768 597 лева.

Средствата са предназначени за 5 културни институции в страната. С тях ще бъде извършен основен ремонт и преустройство на Националния музей на българското изобразително изкуство на стойност 3 625 196 лева".

По думите на министъра на културата Вежди Рашидов ремонтът ще започне след около 3 месеца.
Все още не е ясно обаче дали сградата на Националната галерия ще бъде затворена за периода на ремонта. По думите на министъра в момента тя е „в меко казано плачевно състояние - покривите текат, таваните са паднали".

С 1 187 493 лева ще бъде модернизирана сградата на Русенската опера. С пари от програмата в размер на 4 278 696 лева ще бъде модернизирана и основната сцена на Драматичен театър „С. Т. Бъчваров" - гр. Варна.

Оперативната програма ще помогне и за ремонта на сградата на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София като тук средствата са в размер на 950 599 лева.
С други 726 613 лева ще бъде модернизирана и сградата на Националното училище за музикално и танцово изкуствоДобрин Петков" - Пловдив.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев изказа своето задоволство от отпускането на средства по тази програма, която той определи като „изключително съществена и важна, защото е единствената, която освен болници може да финансира и културни обекти".

Правят археологически музей на остров Кирик.
Oще...

Общият обем по програмата, уточни министърът, е в размер 28.7 милиона лева. До момента са усвоени 14.5 милиона.
Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще успее да се възползва и от останалите, като посочи, че крайният срок за това е 31 март 2010 година. Министърът бе убеден, че този срок ще бъде спазен.