Български транссексуални военни не са били командировани в САЩ на годишната среща на офицерите травестити. Това уверение направи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на най-чаканото за деня депутатско питане от атакистката Калина Балабанова.

Припомняме, в края на миналата година във Вашингтон се проведе среща на офицерите травестити от 18 армии, предимно на страни членки на НАТО. На форума стана ясно, че транссексуалните военни в САЩ са около 15 000.

Силно развълнувана от тази информация, младата депутатка на Волен Сидеров поиска да узнае от Ненчев дали и ние сме допринесли с кадри за това събитие и колко е струвала на министерството проверката по питането й. Това уточнение бе провокирано от публикация на парламентарния секретар на МО Пламен Даракчиев, в която той твърди, че ведомството е пръснало 7 хиляди лева по случая - тоест стойността на двугодишните пенсии на двама пенсионери.

За мен е в определена степен обидно да отговарям на този въпрос, призна Ненчев. Лаконично, за да демонстрира неудовлетворението си от подобно питане, той увери, че в конференцията не са участвали български военни на действителна служба или пък в резерва. В Българската армия има строги правила, стриктно се спазва законът и уставът за носене на униформа и отличителни знаци, което е гарант, че български военнослужещи във Вашингтон не е имало, отсече Ненчев.

Той подчертано отказа да бъде многословен и не даде разчет на Балабанова за това каква сума е изхарчило МО за нейните питания. Тя пък се закани, че ще търси информация с официално писмо и ще заведе дело за клевета.