Кралят на Йордания Абдула Втори амнистира хиляди затворници по случай 12-та годишнина от възкачването си на престола, предаде АП.

Жестът се възприема като първа стъпка към реалното демократизиране на страната, която преди месец беше залята от протести срещу управлението.

Абдула Втори подкрепи идеята за промени в конституцията и демократични реформи.

Всички трябва да разберат, че ако няма разумен и логичен диалог, хората ще потърсят решение на улицата и може да възникне напрежение, каза кралят пред Комисията за национален диалог, на която неотдавна бе възложено да подготвя реформите.

През март 16 от 53-имата членове на комисията подадоха оставка, възмутени от прекомерната употреба на сила при разпръскването на антиправителствен митинг в центъра на Аман.

През февруари членове на главните бедуински племена в Йордания, които обикновено са смятани за главна опора на крал Абдула Втори, се присъединиха към призивите на опозицията за важни реформи за отваряне на политиката на страната и спиране на разпространяващата се бедност. Ако това не стане, предупредиха те, може да се стигне до бунт от мащаба на бунтовете в Тунис и Египет.

Това е рядък упрек от страна на племената в Йордания - по традиция съюзници на краля и на управляващата Хашемитска династия - който сигнализира, че недоволството в Йордания се простира отвъд ислямистките и други политически опозиционни движения.

В писмо до Абдула 36 бедуини призовават краля да разпусне парламента, избран през ноември, и да сформира ново правителство, което да организира по-прозрачни избори. Освен това те призоваха краля да се откаже от правомощията си да избира състава на правителството.

Дори преди вълненията, които заляха Тунис и Египет, йорданците искаха по-голяма роля в политиката и възможности за работа. Протести, повечето от които организирани от опозиционни групи, включително "Мюсюлманското братство", избухнаха по време на вълненията в региона.