Политически бизнес срещи и представяне на българската култура и история ще доминират през днешния ден на София в Брюксел, който беше открит от кмета Бойко Борисов и външния министър на регион Брюксел-столица Ги Ваненгел, предаде БНР.

Основното послание от страна на домакините, че Белгия приветства България в Обединена Европа, намира продължение в конкретни намерения за икономическо и културно партньорство.

Външният министър на регион Брюксел заяви, че се надява неговите сънародници да опознаят България като добро място и за туризъм, и за бизнес.

Кметът Бойко Борисов от своя страна направи паралел между посещението си в Брюксел преди години, когато е обсъждал с домакините си само проблеми като Конституцията и наркотрафика, и настоящата си визита, при която нашата страна вече е представена в съвсем друг контекст - като бъдещ член на ЕС.

Представители на местната власт и министерствата и деловите среди от София и Брюксел до края на деня ще обсъждат последиците от присъединяването на България към ЕС, възможностите за участието на местните власти в усвояването на еврофондовете и перспективите за бизнес.

Специален гост на откриването на днешния ден на София в Брюксел беше и бъдещият ни еврокомисар Меглена Кунева, която подчерта колко е важно страната ни да присъства в столицата на Обединена Европа и със своята култура и история.