Има възможни механизми за манипулация на системата Low choice за разпределение на делата. Това потвърдиха IT специалистите.
Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша експертната комисия, която имаше за задача да анализира Low choice.

Мнението на специалистите е, че трябва да се заложат изисквания към краткосрочно действащата система. Тя трябва да функционира, докато бъде готова дългосрочната централизирана система за случайно разпределение. Нито една от 6-те системи не отговаря на заложените в матрицата изисквания на експертите както в краткосрочната, така и в дългосрочната стратегия за случайно разпределение на делата.

Изискванията следва да залегнат в техническото задание за разработване на централизирана система, която е част и от проекта по ОПАК.

Вече има и предложения от фирми за разработването на система за разпределение на делата. Декстро Груп ООД и Смарт системс ЕООД покриват нужните изисквания. Идеята е модулът на Смарт системс да се внедри на тези органи на съдебната власт, които използват и в момента неин софтуер - ASUD. Другият - на Декстро груп, ще се въведе в съдилищата и прокуратурата, които в момента използват Low choice.

Демонстрация от компютърния специалист Васил Величков е показала, че е възможна манипулация на системата. Експертите потвърждават техническия механизъм, който той е отразил в доклада си.

Величков разказа как точно се осъществява манипулацията. Софтуерът Low choice се инсталира на отделен компютър във всеки съд. Всички данни, статистики на фактури се съдържат във файлове на този компютър. В доклада си Величков е описал, че е достатъчно да бъдат копирани на флашка 4 файла. После програмата трябва да се стартира и да бъде попълнен номерът на делото. Следващата стъпка е да се натисне „Избор" и да се покаже избраният съдия. Ако съдията не се „хареса" на този, който извършва процедурата, той просто трябва да затвори програмата и да я стартира отново. Програмата не изпраща никаква информация до сървъра, което дава възможност да се избере съдията, който „трябва", без никакви следи за манипулация. Това обаче е само един от възможните методи за манипулация.

Специалистът разказа, че е възможно да има вградени и други „скрити вратички". Самият той е хващал такива в банкови софтуери, както и в игри за награди.

В краткосрочен план, експертите ще отправят препоръки, които да доведат до удобство и намаляване на физическия труд при прехвърляне на информацията. Те обаче уточниха, че тези мерки в никакъв случай не представляват компромис със сигурността на краткосрочната система за разпределение на делата.

IT специалистите са прегледали съществуващите системи, които се използват. Нито една не отговаряла, дори на краткосрочните изисквания, свързани с удобството за обмен на информация. Експертите отбелязаха, че дори представителите на фирмите разработчици на сегашните системи доброволно са си признали, че техните системи не отговарят на изискванията.

По отношение на сигурността работната група е на мнение, че съдилищата биха могли да имат поне 2 доставчика на интернет, без това да струва много пари. 10 млн. лв. за нова техника и 6 млн. лв. за мрежово оборудване ще подобрят сигурността на мрежовите връзки. Междувременно специалистите препоръчаха протоколите да се подписват с квалифициран електронен подпис, за да се знае кой носи отговорност. Те констатираха, че това е слабото звено във всяка една система.