Около 200 души се събраха на площад "Народно събрания", сред които студенти, техни преподаватели и граждани от различни възрасти.

Междувременно стана ясно, че Станишев ще се срещне с представители на протестиращите в петък.

Протестиращите искат „смяна на системата".

Техният протест е срещу проваленото управление на България и затова те обявиха искане за оставка на правителството.
Те са за национално гражданско неподчинение и призовават за обща стачка, както и за иницииране на нов обществен договор.

В този договор протестиращите искат да залегнат като основни принципите на правова държава, в която законите важат за всички; пряко участие на гражданите в управлението и промяна на избирателната система.

Демонстрантите настояват за гаранции за свободата на словото, личната свобода и неприкосновеност, за опазване на природата и въвеждане на принципите за устойчиво развитие.

Протестиращите искат реална евроинтеграция на България.

Професор Димитър Топлийски от геолого-географския факултет на СУ каза, че очаква да се събуди народът и да свали правителството, избрано от малцинството от народа.

„Аз лично не искам това правителство затова съм тук и най-вече за децата. На тях им е по-трудно.", каза професор Топлийски.

По думите на Едвин Сугарев, който също е сред дошлите на протеста самият факт, че има хора, които изразяват ясно и гласно недоверието си към това правителство и желанието си да променят нещата, е радост.

Това показва, че гражданското общество, което управляващите положиха много усилия да унищожат, не е унищожено, а е живо, подчерта той.

По повод различните категории хора, дошли на протеста Сугарев изтъкна, че едни искат по-добри условия за живот, други - сигурност, трети - повече пари, но всички искат достойнство.

Прави и впечатление, че полицейският кордон около сградата на парламента е доста по-рехав от претишните дни на протести.
Припомняме, по-рано днес от МВР обявиха, че ще техни видеокамери ще следат протестиращите.