На тържествена церемония, посветена на Деня на благодарността, американският президент Барак Обама помилва пуйките Коблър и Гоблър,  предадоха информационните агенции.
През тази година Денят на благодарността се отбелязва на 22 ноември.

По традиция имената на „президентските" пуйки се избират от ученици. „Кръстници" на Коблър и  Гоблър са деца от началните класове в училищата от родния щат на двете птици - Виржиния.

За първи път чрез национално допитване във Фейсбук страницата на Белия дом беше решено коя да бъде пуйката на 2012 г. и коя да стане „подгласничка".

„След оспорвана борба национална пуйка стана Коблър. Благодаря на всички, които взеха участие в гласуването." - заяви Обама.
Избраничката е на възраст 19 седмици и тежи 40 паунда.

По думите на държавния глава, Коблър и Гоблър ще доживеят спокойно старините си сред охолство и  почести.

„Две други пуйки, които нямат същия шанс, ще бъдат предадени от Малия и Саша (дъщерите на Обама - б. р.) като помощ за бедните.+ - допълни президентът.

В речта си държавният глава на САЩ напомни за пострадалите от урагана „Санди" и за войниците, които служат на страната.

Първата официална церемония по помилване на президентската пуйка се състоя през 1989 г. по време на мандата на Джордж Буш-старши. Оттогава  традиционно националната пуйка и подгласничката й украсяват някой парк вместо трапезата в Белия дом.