Имахте и друг избор. С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към предложения за нов стар премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Верен на своя стил Местан говори повече от двайсет минути от парламентарната трибуна по време на дебатите за избор на ново правителство на страната ни.

Председателят на третите по сила в парламента побърза да отбележи обаче, че когато говори за друг избор, той не говори за ДПС като възможен участник във властта. „Ние бяхме част от предишното управление и сега ни прилича да сме опозиция", убедено заяви Лютви Местан и припомняйки си предишния кабинет добави, че ДПС са имали политическото мъжество да се откажат сами от властта в името на политическата стабилност.

Местан е убеден в това, че кабинетът не е би могъл да не е на ГЕРБ или пък да има друг министър-председател освен Бойко Борисов. „Днес бележките на ДПС не са по отношение на коалиционната формула, а по съдържанието и безпринципността точно в тази коалиция", обясни възраженията на ДПС лидерът му.

„Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна и противоречи на високата политическа позиция на Жозеф Дол", убеден е Местан. С ирония той попита: „Но каква е стойността на позицията било то и на председател на ЕНП пред политическата страст на българските политици?", „Страстта е властта на всяка цена", уточни лидерът на ДПС и загатна - „Ако ще и с дявола да се съюзите...".

Третите по сила в парламента осъзнават, че архитектът на новата формула за управление е българският избирател, но предложената коалиция не е зададена от избирателите. „Това парламентарно мнозинство не е повод за ръкопляскания, защото не е продукт на политическия компромис, а е продукт на грубо безпринципно негласно съглашателство", отсече Лютви Местан.

„След 25 години днешният акт на парламента ще е първият, който ще ревизира цивилизационния избор на България да се развива като модерна евроатлантическа държава", заяви още той. За това, по думите на Местан, ще се търси не само морална и политическа отговорност, но и историческа.

„Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници, но и на техните покровители", се обърна към държавния глава лидерът на ДПС. Той продължи с предупрежденията, а именно, че с тази коалиция България се завръща в лоното на преддемократизма. „Маските са свалени, политическите лица оголени", посочи още председателят на ДПС.

Днес на прицел е ДПС", призна Лютви Местан и припомни желанието на Патриотичния фронт  - „ДПС да бъдат изстъргани не само от властта, но и от обществено-политическия живот". ДПС според председателя му обаче, не може да бъде изстъргано от обществено-политическия живот, защото са непреодолима част от него. „Не на ДПС не е програма за управление, а емоция, страст", посочи още Лютви Местан и се закани, че управляващите са поискали ДПС да бъде опозиция, но и опозиция на политиките.

Лютви Местан си спомни и откриването на 43-тото Народно събрание и заключението му тогава - „Бог да ни дари с просветление", като изтъкна, че днес ще заключи по същия начин, но с една малка редакция - „Бог да ви дари с просветление.

Провокативното слово на Лютви Местан предизвика бурни и остри отговори от страна на реформаторите. Номинираният за здравен министър Петър Москов обяви, че РБ дължи отговори само на избирателите си, не на Местан, освен ако и той не е сред тях.

Преди вие управлявахте със „златния пръст" на може би най-разгулната като невъзможност да е част от цивилизационен избор партия „Атака". Тя бе и евразийска. И вие твърдите, че новото мнозинство може да е обвинено в липса на евроатлантизъм, това не го разбирам, „захапа" Москов ДПС лидера.

Смисълът да има ясно мнозинство е да насочи прожекторите към прозрачността на взимането на решения. Плаващо мнозинство е такова на сенките, а сенките раждат чудовища, нали, господин Пеевски, продължи със заяждането поименно реформаторът. Той обяви, че ДПС е проклятие, защото държи цял един етнос във феодално подчинение.

В обидните характеристики към ДПС се присъдени и колегата му Димитър Шишков, който на първо място изтъкна, че 100% е по-умен от Местан. Дяволът и вампирите бяхте вие досега, обърна се той към ДПС, като добави, че цирк „Балкански" отново се е настанил в НС.

На втория оратор не мога да отговоря, непосилен ми е неговият интелект, контрира го с насмешка невъзмутимият Местан. Той обаче не пощади бъдещия министър Москов. Така без маски стоите много по-добре, господин Москов, в истинската си същност без маската на моралност, а истински с омраза. Твърдят, че омразата и интелектът не се срещат, „срази" го лидерът на ДПС и се почуди как Москов ще управлява министерство, за което е необходим хуманизъм.

ДПС депутатът Делян Пеевски коментира с едно изречение пред журналисти насочените към него думи на Петър Москов от Реформаторския блок. „Интересен беше блясъкът в очите му", заяви два пъти Пеевски.