Гърция ще компенсира туристите, чиято почивка в страната е била провалена поради различни причини, съобщи БиБиСи.

Усилията на туристическия бранш са насочени към подобряване на ваканционния образ на държавата, разтресена от стачки срещу антикризисните мерки на кабинета.

Освен компенсации за туристите, които не са успели да се възползват от почивката си заради масовите протести, гръцките туроператори са изявили готовност да предложат сериозни бонуси на почиващите, пострадали от изригването на исландския вулкан. Припомняме, то причини сериозни проблеми във въздушния трафик в Европа и на практика блокира за дни големи части от континента.

Сред компенсациите, които се предлагат на туристите, са допълнителни безплатни нощувки в хотелите, различни спа процедури и други. Своето одобрение за мерките даде и гръцкият министър на културата и туризма Павлос Геруланос.

Туризмът съставлява около 20% от БВП на Гърция. Секторът обаче беше изключително засегнат през последните две години - първо заради световната икономическа криза, а след това и заради проблемите в самата страна, довели до масови протести и имащи за резултат отмяна на резервации на почиващи. Само през последните месеци туроператорите регистрират спад от 15% в заявките на туристите.

Въпреки това браншът вече показва признаци на съживяване след тежкия период, отбелязва БиБиСи.