Делото "Октопод" тръгна в спецсъда въпреки негативните становища и на държавното обвинение, и на защитата на подсъдимите.
Минути след това обаче спецпрокурор Светлозар Костов изненада съдебната зала и си направи самоотвод.

Припомняме, преди месец шефката на Апелативна спецпрокуратура поиска отстраняването на Костов заради негови нарушения в процеса с оставения на свобода Росен Петров - Животното.

Иначе, бившата барета Алексей Петров заедно с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов отговарят пред Темида за рекет и изнудване. След повече от 70 заседания и над 170 свидетелски разпита обаче делото в СГС срещу тях бе прекратено поради разследване срещу съдия Румяна Ченалова и бе прехвърлено на спецсъда.

В началото на лятото обаче процесът не тръгна поради нередовното призоваване на пострадалите Павлета Иванова и Валентин Шотев. Така делото също излезе в лятна ваканция заедно с магистратите.

Обвинението за рекет спрямо Валентин Шотев отпадна, поради изтичане на давностния срок. Още...

И днес обаче то беше на косъм да не стартира, след като същите лица отново се оказаха нередовно призовани. Стана ясно, че Иванова живее в чужбина и не е на посочените на призовкарите адреси. Шотев обаче изглежда умишлено се криел от призовката си и забранил и на своите служители да я приемат.

И двете страни обаче прецениха, че това е процесуална пречка. В крайна сметка съдът прецени, че правата им няма да бъдат нарушени, ако не се явят лично, и даде ход.

Секунди след това обаче шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов поиска да се оттегли от процеса. Той припомни, че срещу него вече има четири дисциплинарни производства и изтъкна, че свързва тях и атаките срещу себе си от последните две години именно с делото "Октопод".
Бих искал да работя свободно, но трудно бих могъл да го направя, сподели спецпрокурорът. 
По думите му се разследва плевенският прокурор Димитър Захариев за опит за оказване на натиск върху свидетеля Георги Цветанов в полза на един от подсъдимите и това прави Костов компрометиран.

Защитата на подсъдимите видя в думите на Костов признание, че се чувства пристрастен и заподозря, че прокурор с четири производства срещу себе си не може да е независим.

Припомняме, шумната полицейска и прокурорска акция срещу бившата барета Алексей Петров се състоя преди 5 години. Една година по-късно процесът по делото „Октопод" влезе в съда.  През януари тази година то тръгна отначало.