Необходимо е спешно да се възстанови самостоятелният статут на горското ведомство. Това заяви по време по време на пресконференция  доц. Христо Михайлов, преподавател в  Лесотехническия университет в София и член на ИС на АБВ.Днес от партията, създадена от Георги Първанов, излязоха с пакет от мерки и предложения, свързани с тежкото положение на горския сектор у нас. Пакетът от предложения на АБВ е озаглавен "Алтернатива за българската гора".

Според тезата на Михайлов осигуряването на независимост на Изпълнителната агенция по горите, особено във финансово отношение, ще се даде възможност за налагането на истински контрол в сектора на дърводобива. Ще се преодолее отливът на кадри и  негативната тенденция инициативите на горското ведомство да страдат от недофинансиране заради преразпределение на средства.

Обществена тайна е, че в рамките на бюджета на МЗХ твърде често се запушват дупки със средства от бюджета на Агенцията по горите и от други държавни предприятия. Всичко това не дава възможност за едно оптимално финансиране на структурите на държавния надзор, посочи Михайлов.

В предложенията на АБВ е залегнало и утвърждаването на качественото горско стопанско планиране, включително и на ниво области. Към момента няма санкции за неизпълнение на планираните задачи, което води до неяснота какво се случва в сектора, предупреди експертът.  По думите му трябва да бъде постигнат и баланс в горския сектор, който от години представлява обект на икономически интереси, без да се гледа неговото значение за средообразуването, както и екологичните му и  функциите за обществото.

Лидерът на АБВ Георги Първанов също бе категоричен , че страната ни трябва да подобри инфраструктурата си и планирането при извършването на законна сеч така, че тя да не обхваща само терени  в близост до основни пътни артерии и населени места. Необходимо е да се затегне контролът и при прилагането на законна сеч.
Първанов бе категоричен, че в момента има прекомерно сближаване в професионалните сфери, между производителите на дървесина и контролните органи, което е вредно за сектора.