Полицията в Стара Загора задържа петима души, получавали подкупи за издаване на експертни решения на ТЕЛК.

Операцията на криминалисти от сектор „Противодействие на икономическа престъпност" в ОДМВР - Стара Загора и дознатели от ГД „Национална полиция" е реализирана след сигнал. Тя е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура и е стартирала вчера, като в нея се включили служители от две районни полицейски управления.

Задържани са общо петима членове на ТЕЛК. По първоначални данни те получавали подкупи срещу издаването на експертни решения на комисията. В повечето случаи рекетът бил свързан с освидетелстване на непълнолетни с диагноза „астма".

При предприетите претърсвания в служебните им помещения, както и на пет адреса в града са открити и иззети 4600 лв., 1950 евро, златни накити, неистински медицински документи, лаптоп и други вещи, които имат връзка с престъпната дейност.

Разпитани са множество свидетели. За срок до 24 часа за задържани М.Ж. /70 г./, Н.Т. /54 г./, Д.Р. /58 г./, Н.К. /59 г./ и Е.К. /42 г./.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура, мярката им за задържане е удължена на 72 часа.
Очаква се на задържаните да бъде повдигнато обвинение по чл. 321 вр. ч 301 от Н.К. (за образуване и ръководене на организирана престъпна група и за подкуп, по които законът предвижда лишаване от свобода до шест години).