ЦИК праща 20 сътрудници да помагат в "Арена Армеец". Това стана ясно на извънреден брифинг в Централната избирателна комисия във връзка с бавния процес по приемане на протоколите на СИК.

Съгласно Изборния кодекс в ОИК -София може да има не повече от 19 членове. Още на 15 октомври ЦИК е излязла с протоколно решение, с което е разрешила ОИК -София да назначи допълнително 136 сътрудници, които да подпомагат дейността по приемане на протоколите. ЦИК е препоръчала една част от сътрудниците да бъдат опитни хора - т.е бивши членове на общински избирателни комисии.

Във връзка с възникналата ситуация по-рано днес ЦИК предложи на Министерски съвет членовете на СИК, които са преносители на протоколите и повече от 24 часа са ангажирани с тази дейност, да получат допълнително възнаграждение и един почивен ден на 27 октомври.

В късния следобед ЦИК е определила поименен състав на допълнително сътрудници, които да подпомагат дейността на ОИК-София по приемане на изборните книжа. Комисията е пренасочила 20 от своите сътрудници, които иначе се грижат за приемане на протоколите от 265-те Общински избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че ЦИК трябва да приеме 42 640 протокола на секционни избирателни комисии, така че в момента този процес продължава.

Тя увери, че ако се наложи, в "Арена Армеец" ще бъдат ангажирани още лица. Самите членове на ЦИК не можели да отидат да помагат, защото ЦИК е орган, приемащ протоколи от ОИК и няма как да работи в две качества. В почти цялата страна ОИК са свършили работата си и протоколите им идват в ЦИК.

По думите на Нейкова, председателят на ЦИК е в непрекъснат диалог с ръководството на ОИК, откъдето потвърдили, че с наличния си ресурс ще се справят със ситуацията.

48 часа е законовият срок за обявяване на резултатите от местния вот. Нейкова подчерта, че Общинската избирателна комисия е тази, която трябва да създаде организация на територията на изборния регион.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обаче призна, че несъмнено и ЦИК има вина за създалото се напрежение и отчете слабости в Изборния кодекс. Според него законодателят трябва да помисли за вариант при местни избори в София освен общински комисии, да има и районни комисии.

Говорителите на ЦИК увериха, че засега не обмислят да подадат оставка. Александър Андреев изтъкна, че ЦИК е прилагала закона такъв, какъвто е. По отношение на вчерашния срив на електронната им страница, той преповтори, че действително е имало претоварване поради прекалено много получени заявки на сайта.

В ЦИК към момента са пристигнали протоколите на около 60 Общински избирателни комисии. А в сградата се вижда, че в сравнение с през деня в късните часове прииждат повече представители на Общинските избирателни комисии.

Във връзка с разпространените информации, че и членове на различни партии се събират пред "Арена Армеец", от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха до медиите позиция по темата. От партия настояват политическите сили, намиращи се там, да се въздържат от всякакви действия, с които биха могли да провокират допълнително напрежение. Тяхното присъствие пред залата може да се изтълкува и като провкация, предупреждават от ГЕРБ и припомнят, че партиите имат свои представители в СИК, ОИК и ЦИК.