Днес Пловдивската окръжна прокуратура повдигна и предяви обвинение спрямо Кирил Рашков, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е за квалифицирана контрабанда за това, че на 10.07.2014г., без знанието и разрешението на митниците, е пренесъл през границата на страната /ГКПП „Капитан Андреево"/ силно действащо отровно вещество - 501,5 грама живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ, съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, Закона за опазване на околната среда и Регламент (ЕО) № 1122/2008г. на Европейския парламент и на Съвета от 22.10.2008г.

Установено е, че силно действащото отровно вещество е било държано и транспортирано от Рашков с цел търговия.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на който срок предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд - Пловдив за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за описаното престъпление е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от 20хиляди лева до 100хиляди лева.

Припомняме, вчера ромският бос бе задържан за 24 часа по Закона за ДАНС за съпричастност към притежание и разпространение на наркотици.

Във вторник са били повдигнати обвинения на други трима български граждани от Пловдив и Асеновград, които са задържани под стража за 72 часа за притежание и разпространение на наркотици.

При претърсвания у тях са били открити 2,700 кг амфетамин, както и консумативи за производство на наркотика. Открити са също и огнестрелни оръжия, както и боеприпаси за тях.