Френският кандидат-президент Франсоа Оланд заяви, че би блокирал европейския пакт за фискална дисциплина, ако не се включат мерки за растеж.

Ако пактът не съдържа мерки за растеж аз няма да мога да го предложа за ратифициране в парламента", каза Оланд за германския всекидневник „Ханделсблат" четири дни преди първия тур на президентските избори, цитиран от "Франс прес".

Обещавам на французите, че ще се придържам към това", допълни той.

Единствено стратегия за растеж може да извади Европа от кризата. Всички страни от ЕС, дори Германия страдат от незадоволителен икономически растеж", изтъкна Оланд.

Той подчерта, че е нужна по-строга дисциплина върху националните бюджети, но се изказа срещу „спасяването чрез икономии".

Оланд също отхвърли „ PR операцията" за включването на „златното правило" от пакта във френската конституция, защитавано от сегашния президент Никола Саркози.

Припомняме, че новият пакт, който бе създаден по инициатива на Германия бе приет от 25 от 27 страни от ЕС в началото на март. Той цели да балансира бюджетите на страните от ЕС, за да се избегне нова по-тежка криза с публичния дълг.