Повече от 200 души се събраха пред централата на EVN в Стара Загора, за да протестират срещу исканото от ЕРП-тата драстично увеличение на цената на тока между 5 и 14% от 1 юли.

Протестът е част от серията демонстрации в страната срещу ценовия шок, които започнаха ВМРО - БНД. Протестът в Стара Загора продължи с автошествие из улиците по улиците на града срещу цените на горивата.

Протестиращите издигнаха лозунги „Стига геноцид" и „Мафия", не стихваха виковете „Оставка, оставка."

Демонстрантите за пореден път поискаха разваляне на договорите с чуждите монополисти. Според ВМРО исканията за нови цени са неоправдани, дружествата „изнасят" печалба към компаниите майки, не подобряват услугата и на практика прехвърлят тежестта на инвестициите си на гърба на потребителя.

Войводите поясниха, че исканията за нови цени се основават на прогнозирана инфлация. Те обаче попитаха ще паднат ли и цените, ако инфлацията падне.

От движението припомниха, че огромната част от производството на ток у нас е от АЕЦ, а цената на ядреното гориво не зависи от инфлация, а цената на въглищата през миналата година дори е паднала.

Какви са тогава основанията за вдигане на цени, попитаха водещите на протеста.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки за пореден път обвини управляващите в липса на реална воля за противодействие срещу спекулативните повишения на цените в редица сфери, както и в обслужване на картелите и монополната политика. Той напомни искането на ВМРО за оставка на този състав на кабинета и съставяне на експертно правителство с ясна програма.

Припомняме, акциите на ВМРО започнаха на 13 март, когато повече от 3 хиляди души протестираха пред сградата на МС срещу бездействието на управляващите по отношение на спекулативните повишения на цените.

Вчера в демонстрациите, организирани в Плевен, участие взеха над 300 души, който обсадиха клона на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. За утре е предвиден протест и в Пловдив. Следват Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.