Само за два месеца в ареста бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич успял да се изпокара с почти всички обвиняеми в Международния трибунал за военни престъпления, съобщава агенция Нетпрес.

Той е прекалено напорист в комуникацията, произнася едночасови монолози, заради които повечето затворници започнаха да го избягват, заявил пред агенцията адвокатът на Младич. По думите му всички бягат от Младич, независимо дали става въпрос за сърби, хървати или бошняци.

Откакто Младич е настанен в Схевенинген, центъра за задържане на трибунала, той се скарал с трима хърватски обвиняеми, без да се уточняват имената им. Предполага се, че сблъсъкът е на национална основа.

Единственият, който все още общувал с Младич, бил Драголюб Ойданич, който му помагал в обличането, гладенето, готвенето и в други дейности.

Ратко Младич беше арестуван на 26 май в Сърбия и отведен миналия месец в Хага за делото след почти 16 години укриване. Срещу него са повдигнати обвинения за ролята му във войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.