10 големи язовира, от които с 8 работи НЕК са пред преливане

АЕЦ „Козлодуй" от 3 април е с намалена мощност на пети блок - до 750 MW, и на шести блок - до 500 MW, съобщават от централата. Припомняме и двата блока са с по 1000 MW.

Причините са намаленото потребление на електроенергия в страната, намаления износ на електрическа енергия, увеличеното производство на електрическа енергия от ВЕЦ поради увеличените притоци на вода и увеличеното производство на електроенергия от ВЕИ, както и необходимостта от осигуряване на баланса на енергийната система.

Намаленото потребление на индустрията през първото тримесечие на годината е една от причините за това да се постига труден баланс между производство и консумация на електроенергия.
Това заяви директорът на централния диспечерски пункт към Електрооенергийния системен оператор Митю Христозов.

По думите му за първите три месеца на годината спрямо същия период на 2012 г. целокупното потребление е намаляло със 7%, а износът с 33%.
Единственото спасение към момента е да се увеличи аварийно износът.

10 големи язовира, от които с 8 работи НЕК са пред преливане, като най-сериозна е ситуацията в каскадите Арда и Въча.
И тъй като водосборните им области са на високо и още не са почнали ефективно да се топят снеговете, критичните моменти тепърва предстоят, прогнозира Христозов по време на заседание в Министерството на икономиката.

Единственото спасение към момента е да се увеличи аварийно износът

Той потвърди, че АЕЦ Козлодуй работи на 1300 мегавата от 2000, с които разполага единствената ни атомна електроцентрала. Мощността на АЕЦ-а дори ще бъде намалена още, като на 22 април пети реактор ще бъде спрян за редовната профилактика и зареждане с гориво.

Очакваме след края на пълноводния сезон от началото на юни да имаме по-голяма нужда от мощности и тогава да се нормализират нещата с баланса между потреблението и търсенето.

Причината язовирите в момента да са толкова пълни е вследствие на огромното количество валежи, което имахме през зимата и сега в началото на пролетта.
Всичко около тяхната експлоатация е нормално и се предвижда контролираното им изпускане, заяви пред money.bg изпълнителният директор на НЕК Крум Анастасов.

Междувременно ЧЕЗ и EVN уведомиха, че по нареждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) - поради породения дисбаланс между производство и потребление - започват изключване на вятърни и фотоволтаични централи на териториите си.

ЧЕЗ изключва всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана за периода от 10:00 ч. до 18:00 ч днес.

„В момента много от язовирите са пълни и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения, заяви по-рано днес зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов.

По думите му, това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници - атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници".
Зам.-министърът се опита да успокои, че не става дума за нищо аварийно, а се касае за „технически ход", обичайно решение по това време на годината.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД заявяват, че остават в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни.

Те уточняват, че в изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО (за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите), при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България" е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.

EVN България също съобщи, че започва изпълнение на заповед от ЕСО.

Временно се ограничава произведената електроенергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Ограничителната мярка стартира от 10:00 ч. на 4 април 2013 г., като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството.

Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат днес до 17:00 ч.

При последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, EVN България е в готовност да продължи с прилагането на тези действия, целящи запазването на равновесието в цялата електроенергийна система на България.