България е в ситуация на критичен зърнен баланс. Това заяви депутатката от БСП Корнелия Нинова. По думите й с 45 лева се е повишила цената на пшеницата за трите седмица на януари.

Тя коментира още, че цената на хляба е скочила с 30% спрямо юли 2010 година. Ние твърдим, че има зърнена криза в България, категорична бе Нинова.

Според нея в момента се внася пшеница за над 500 лв. за тон, а положението с цените на хляба излиза извън контрол, каза тя.

Вместо министър Найденов да е в България и да разговаря с производителите се е запилял в Япония, за да го рита Бойко Борисов по кокалчетата
К. Нинова

Скокът в цената на хляба е непоносима тежест за българския потребител, а държавата се изтегля от земеделския сектор, смята още Корнелия Нинова.

Тя алармира, че в страната зрее огромно напрежение сред земеделските производители.

Нинова изтъкна че вместо министър Найденов да е в България и да разговаря с производителите „се е запилял в Япония, за да го рита Бойко Борисов по кокалчетата."

Лидерът на БСП Станишев посочи, че социалистите искат спешно тази седмица да бъде изслушан Мирослав Найденов, за да каже какви са реалните запаси от зърно в страната. „Значителна част от поскъпването се дължи на политиката на ГЕРБ," смята Сергей Станишев.

Той припомни, че при предишното управление на държавата се поемаше акцизът за горивата. Сега това не е така и производителите са утежнени с близо 100 млн. лв., които според Станишев, са влезли в цената на зърното и хляба.

„Освен да е кукла за биене на министър председателя, какво друго прави земеделският министър", недоумява соцлидерът.

Той очаква Мирослав Найденов да каже очаква ли се внос на зърно.

По- късно и от ДПС обясниха, че проблемът с цената зърното и хляба е заради водената грешна политика.

Според движението стимулира се производство на зърно като цяло, без значение от качеството, вместо да се стимулира високото качество на зърното. ДПС са категорични, проблемът е именно заради лошото качество на хлебното зърно.