Унгария настоява за започване на преговори за нов заем от Международния валутен фонд.

Това заяви главният съветник на унгарския премиер Виктор Орбан Дьорд Сапари, цитиран от europe.bg.

През 2008 г. МВФ, ЕС и Световната банка предоставиха на страната финансова помощ на стойност 20 млрд. евро, което споразумение изтече през октомври миналата година.

По думите на Сапари Унгария се надява срокът на споразумението да бъде удължен до края на годината. Страната ще поиска да й бъде предоставен нов заем в началото на януари.

Съгласно условията на споразумението за предоставяне на финансова помощ Унгария обеща да ограничи дефицита си до 3,8% от продукцията.

Миналата седмица бе представен план за въвеждането на строги финансови мерки, който включва бюджетни икономии до 430 млн. евро и годишен данък върху банките, възлизащ на 200 млрд. форинта.

„Без такива мерки дефицитът ще остане 4,5 - 4,8% от БВП. Така, че за да го запазим на договореното ниво от 3,8% трябва да продължим с ефективните икономии и да увеличим нашите приходи, затова и въведохме данък върху банките", допълни Сапари.

Според министъра на икономиката Дьорд Матолши „банковият данък и бюджетните икономии няма да позволят дефицитът да надвиши границата от 3,8% от БВП, докато без тях той ще достигне 5%".

Най-вероятно преговорите за удължаване на срока на споразумението ще започнат през юли, когато делегация на МВФ и ЕС ще посети Унгария.