Софийската структура на ГЕРБ определи Йорданка Фандъкова като кандидат на партията за кмет на Столичната община.

На събранието на софийските организации днес Фандъкова е одобрена като единствен кандидат на партията за поста кмет на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

И трите структури, организирани според избирателните райони, са предложили единодушно тази номинация.

Предстои одобряване на номинацията от Изпълнителната комисия, което вероятно ще стане утре.

Кмет на София е повече от министър и аз съм доказателство за това", коментира преди два дни премиерът и бивш кмет Бойко Борисов.

Номинирането ми от софийската организация на ГЕРБ като кандидат на партията за кмет на Столичната община е едновременно чест и голяма отговорност, каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Предстои номинацията ми да бъде разгледана от Изпълнителната комисия на партията и да бъде обявена от лидера ни Бойко Борисов, допълни тя.

На въпрос как вижда предстоящата предизборна кампания, Фандъкова посочи, че в момента кметската кандидатура не е на дневен ред, тъй като не е започнала и предизборната кампания, а тя се е фокусирала върху въпросите, засягащи образованието.

Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. От 1985 г. започва работа като учител в 73-о СОУ "Владислав Граматик", като от 1998 г. е директор на училището.

През 2005 г. е назначена за заместник-кмет на Столичната община по образование, спорт и превенции на зависимости.

През 2009 г. на изборите за 41-то Народно събрание е избрана за депутат от 24 МИР - София. След конституирането на правителството на премиера Бойко Борисов е избрана за министър на образованието, младежта и науката.