Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се срещна с ръководството на КТ „Подкрепа" във връзка със съдбата на металургичния комбинат „Кремиковци".

Хората от комбината са силно притеснени. Не можем да допуснем затварянето му", заявиха от синдиката.

По изчисления на синдикалистите от КТ „Подкрепа" над 450 компании са ангажирани в тила на дейността на Кремиковци, а заетите пряко и косвено са около 70 000 българи.

Държавата да вземе по-сериозни и окончателни решения за гарантиране продължаването на работата на „Кремиковци", настоя пред министър Димитров лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

„Министерството на икономиката и енергетиката е категорично, че Кремиковци трябва да изпълнява инвестиционния си план, за да се превърне комбинатът в модерно европейско предприятие, отговарящо на екологичните изисквания", заяви от своя страна министър Димитров пред синдикалистите.

Той подчерта, че министерството е за спирането на замърсяването на столицата от комбината чрез инвестиции в модерни технологии за опазване на околната среда.

Като пример за екологично чисто металургично производство бе посочено  предприятието на австрийската компания „Фьост Алпине" в Линц, който е един от най-чистите големи градове в Австрия, въпреки че е столица на стоманодобива.