Близо 300 животновъди се събраха на протест между Министерски съвет и Парламента с призива: „Бойко - излез и ела при нас!"

Животновъдите подчертаха, че положението в този сектор в България е трагично. Повечето от фермерите са пред фалит.

Някои от животновъдите поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, тъй като по думите им България има министър на храните, но няма министър на земеделието и животновъдството.

Събралите се фермери освиркаха някои от синдикалните организации в бранша, тъй като не са ги подкрепили за протеста. Според протестиращите премиерът Бойко Борисов не е наясно с проблемите на животновъдите.

Фермерите поискаха по-лесни процедури за кандидатстване и получаване на европейско финансиране и субсидии от ЕК. „Селското стопанство е изкарало България от кризи, може да изкара страната ни и от тази криза, но не и при това правителство", убедени са някои от фермерите, заявявайки категорично - „Животновъдството загива".

Според тях трябва да има законови промени, които да гарантират по-високи изкупни цени за продуктите от мляко и месо. Животновъдите пристигнаха от цялата страна с няколко автобуса, а протестът беше проведен при засилени мерки за сигурност.

Междувременно стана ясно, че земеделския министър свиква извънредно Кризисния щаб по животновъдство. Никой от ведомството му обаче не може да каже каква ще е темата на закритото заседание, което ще се проведе в Пловдив.

По-рано днес от ръководството на СДС поискаха за пореден път оставката на земеделския министър, наричайки го министър на поскъпването. Те подчертаха, че оставането на Мирослав Найденов на министерския пост ще продължи да помпа инфлацията, тъй като всяко негово изказване по темата за цените е последвано от рекордно поскъпване.