Група италиански учени, водена от Джорджо Группиони, съобщи, че тя е успяла да намери останките на известния художник Микеланджело да Караваджо, предаде Ройтерс. Учените са изучавали гробището в град Порто Ерколе. Смята се, че там през 1610 г. е погребан Караваджо.

След ДНК тестове и други научни изследвания изследователите стигнали до заключението, че 85% е вероятността, че са открити останките на известния художник.

Караваджо вероятно е починал от малария в област Мареме в южната част на Тоскана, и е бил погребан в малко гробище в Порто Ерколе. За да разкрият мистерията на смъртта на художника преди 400 години, четирима италиански университетски преподаватели се включиха в проект, поверен на експерти по микробиология, специалисти по история на изкуството и антрополози, за да осигурят "адекватно погребение" на Микеланджело Меризи, чийто гений и реализъм предизвикаха революция в историята на изкуството.

Микеланджело Меризи да Караваджо(1571-1610) е ренесансов художник, въвличан в скандали и насилие. Въвежда техниката на драматично осветяване на фигурите и става един от основоположниците на барока в живописта.

Караваджо е сред първите художници от времето на барока, наложили техниката на контраста в светлосенките, известна като киароскуро. Образът му е познат от няколко автопортрета, а в литературата е известен с бурния си живот. Според легендата той умрял на път за Рим, където трябвало да поиска опрощение, задето при сбиване убил човек.

Теориите за смъртта на Караваджо са много. Най-популярните гласят, че е бил убит по религиозни причини или че е умрял от малария на пусна бряг в Тоскана. През 2001 г. италиански изследовател пък обяви, че е намерил смъртния му акт, според който художникът е починал в болница.