Извършителите на телефонни измами са безработни лица на възраст между 16 и 40 години, които се занимават основно с такъв вид престъпления, каза комисар Николай Кирков, началник на отдел „Криминална полиция" към ОД на МВР-Пловдив пред Фокус.

По думите му, нарушителите принадлежат към различни възрастови групи, като при една от последните операции на полицията е имало задържано непълнолетно момче от ромски произход на 16 години.

То е от района на Северна България, един от участниците в схемата, и много добре е имитирал женски глас. „Измамниците, които задържахме при първата ни операция за годината бяха лица, които вече са осъждани за такъв вид престъпления", добави Кирков.

Началникът на отдел „Криминална полиция" към ОД на МВР-Пловдив посъветва всички да запазят самообладание и никога да не подхождат емоционално при получаване на измамно обаждане.

„Хората, които са получили подобно обаждане трябва да задават въпроси, за които да получат обратна информация и да проверят дали това наистина е човека, за който те са го припознали.

Нека да бъдат внимателни, ако получат телефонно обаждане по тази схема, да се опитат да намерят мобилен телефон и веднага да потърсят по-младите си внуци, деца и наистина да проверят.

Нека да се обадят и на телефон 112. Всяка информация, която идва при нас, дори когато няма осъществено такова престъпление е важна и полезна. Помага ни да извършим анализи и по-бързо да достигнем до извършителя", каза още Кирков.

Той добави, че почти винаги потърпевшите реализират обажданията за проверка на поднесената информация след като вече са предали исканата сума пари.