„ГЕРБ и ДПС брутално работят срещу реформаторите, така че да не вземем гласове!" Това заяви ген. Атанас Атанасов, който е водач на партийната листа на Реформаторския блок в Благоевград пред TV7.

Според него ако реформаторите и ГЕРБ не успеят да вземат общо 120 депутати след парламентарните избори на 5 октомври, ДПС веднага ще каже, че има нужда от трета политическа сила за партньор.

Генерал Атанасов обърна внимание и на актуалната тема за възможна управленска коалиция между РБ и ГЕРБ. Той изрази мнение, че обществото и гражданите имат нужда от стабилно десноцентристко управление, но го смущават изказванията на Бойко Борисов за едно вероятно правителство на малцинството.

„Ако има правителство на малцинството, с какви гласове ще управлява то?", попита генерал Атанасов и заяви, че според реформаторите най-правилният избор в случая би била коалицията.
Той каза, че при подобно развитие на нещата РБ остро ще се противопостави на това вътрешният министър да е от хората на ГЕРБ и ще желае десните да посочат човека. Като основание за това генералът посочи лошата практика от времето на кабинета „Борисов" МВР да се използва като машина за оказване на натиск.

Относно казуса с КТБ генерал Атансов каза, че прокуратурата има роля в задълбочаването на кризата с банката. „Главният прокурор е заинтересован от изхода на делото", заяви той и допълни, че Цацаров трябва веднага да бъде отстранен от поста на главен прокурор.
Атанасов заподозря ръката на ДПС в събарянето на КТБ, с цел да се потушат големи кредити. Според него има предварителен сценарий и в пребиваването на Цветан Василев в Сърбия, защото по този начин връщането му в нашата страна ще се превърне в изключително дълъг процес .

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на Атанасов през медиите от Нова Загора. "Аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително- никога не съм се огъвал", категорично заяви той.

"С поведението на Реформаторския блок срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарий за влизане отново в избори.  Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ, след като реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях,  с БСП нито  мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие", заподозря Борисов и допълни, че единствената стабилна коалиция, която показват и социалози, и политилози е между ГЕРБ и Реформаторския блок. По думите му поредни избори през декември или януари ще са фатални за страната и няма да може да се направи нищо за нейното стабилизиране.

Според Борисов ключът към стабилността бил при Реформаторите, но с техните "безумни искания", те работели за саботиране на стабилното бъдещо управление. "Иначе не виждам - тя е нарисувана коалиция между ГРЕБ и Реформаторския блок, вместо да работим отсега заедно да се договорят , включително смяна на управителя на БНБ, реформи, за които да не се губи време да се направят, те всеки ден се занимават с нас", допълни лидерът на ГЕРБ.

По повод стабилизирането на банковия сектор Бойко Борисов заяви, че при едно стабилно правителство, българските банки биха се включили чрез гаранционния си фонд в този процес. "Но това минава през смяната на управителя на БНБ", посочи Борисов и допълни, че трябва веднага да се намери консенсусна личност, човек с опит.

„Ето тук правя жест отново аз към реформаторите - един  Гаврийски би се справил прекарсно, нищо, че ми е бил конкурент за кмет и съм го победил, но той може да се справи, ако има подкрепа от  парламента. Подобен човек с репутация ни трябва. Сигурно има и други, поне 3-4 човека,  но той  е един от хората, които като мой противник на избори го казвам, много винаги съм го ценял за знанията, уменията, качествата, които има. Така че, аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително, не е честно и никога не съм се огъвал", заяви председателят на ГЕРБ.