Археолози откриха средновековна сграда край Ивайловград. Тя е изградена от камъни, споени с хоросан, със зид, широк 1,10 м., с каменен плочник и с мраморни колони, съобщиха от Националния исторически музей.

Находката дава основание на археолозите да смятат, че близката крепост "Балък дере" не е просто стражева крепост, а замък, откъдето е бил управляван регионът.

"Балък дере" е един от основните археологически обекти, финансирани изцяло от Националния исторически музей. Средновековната крепост е добила популярност и под името "Родостица".

Обектът остава за дълго извън полезрението и на учените, и на иманярите, до археологическия сезон 2012, когато започна обработката на "нешлифован диамант", който постепенно показва своя блясък, смятат експертите от НИМ.

Оказва се, че крепостта очертава няколко граници - между България и Гърция, между Родопите и Тракия и между средновековната българска държава и Византийската империя.

В запазената архитектура личи късноантичният блясък. Археолозите са открили сгради и улица с канализация, които са унищожени от славянските нашествия през втората половина на 6-ти век.

От този период обаче са съхранени множество предмети на бита -теглилки, ножове, куки за риба, тежести за станове и рибарски мрежи, глинени лампи, женски накити, битова керамика, както и неизменното огромно количество монети, в чийто център през 2009 година беше открито съкровище от края на 5-ти век.